середу, 11 лютого 2015 р.

Коло і трикутник. Радикальна вісь


Радикальна вісь двох пересічних кіл


Побудова радикальної осі двох кіл





Картинки по запросу властивості хорд що перетинаються
Картинки по запросу властивості хорд що перетинаються

Картинки по запросу властивості хорд що перетинаються
Картинки по запросу властивості хорд що перетинаються




Картинки по запросу властивості хорд що перетинаються

Радикальна вісь двох кіл - геометричне місце точокступеня яких відносно двох заданих окружностей рівні. Радикальна вісь двох кіл існує тоді і тільки тоді, коли окружності неконцентріческіе, і може бути визначена як для кіл, так і для точок (кіл нульового радіуса) і уявних кіл (уявного радіуса).

Властивості радикальної осі

  • Радикальна вісь є прямою. Оскільки ступінь точки щодо кола дорівнює x 2 + y 2 + A x + B y + C , Де коефіцієнти A, B і C визначаються через координати центру і радіус кола, то, прирівнявши ступеня точки відносно двох кіл, одержимо x ^ 2 + y ^ 2 + A_1x + B_1y + C_1 = x ^ 2 + y ^ 2 + A_2x + B_2y + C_2 \ Leftrightarrow (A_1-A_2) x + (B_1-B_2) y + (C_1-C_2) = 0 , А це рівняння прямої. Існує також доказ цього факту з використанням тільки геометричних методів.
  • Радикальна вісь перпендикулярна лінії центрів, що випливає з симетричності обох кіл щодо лінії центрів.
  • Якщо P - точка на радикальної осі, то довжини дотичних з точки P до обох колах рівні - це випливає з того, що ступінь точки дорівнює квадрату довжини відрізка дотичної. Зокрема, радикальна вісь ділить навпіл відрізки загальних дотичних.

Радикальна вісь двох пересічних кіл
  • Якщо кола перетинаються в двох точках, то їх радикальної віссю буде пряма, яка містить їх загальну хорду, якщо вони стосуються зовнішнім чином - то радикальної віссю буде загальна внутрішня дотична, якщо внутрішнім - то загальна дотична (єдина).

Побудова радикальної осі двох кіл
  • Якщо прямі, що містять хорди A B і C D першої та другої кола відповідно перетинаються на радикальної осі, то чотирикутник A B C D вписаний. Це нескладно довести: нехай P - Точка перетину. По властивості ступеня точки, вона дорівнює PA \ cdot PB , А так як P лежить на радикальної осі, то вона дорівнює і PC \ cdot PD . Так як PA \ cdot PB = PC \ cdot PD , То точки A B C і D лежать на одній окружності. Вірно і зворотне: якщо дві окружності перетнути третього так, що A B - Загальна хорда першої та третьої, а C D - Загальна хорда другої і третьої, то прямі AB і CD перетнуться на радикальної осі перших двох кіл, причому в так званому радикальному центрі трьох кіл (див. нижче). На цьому властивості грунтується побудова радикальної осі циркулем і лінійкою: побудуємо коло, що перетинає дві дані по двох точках, а потім опустимо з їх радикального центру перпендикуляр на лінію центрів.

Радикальний центр трьох кіл
  • Радикальні осі трьох кіл з неколінеарних центрами перетинаються в одній точці, яка називається радикальним центром. Нехай Ω 1, Ω 2, Ω 3 - Кола, а P - Точка перетину радикальної осі кіл Ω 1 і Ω 2 з радикальною віссю кіл Ω 2 і Ω 3 . Якщо \ Mathfrak P (\ omega, A) - Ступінь точки A щодо об'єму ω , То за визначенням радикальної осі \ Mathfrak P (\ Omega_1, P) = \ mathfrak P (\ Omega_2, P) = \ mathfrak P (\ Omega_3, P) , І крапка P лежить на радикальної осі кіл Ω 1 і Ω 3
  • Геометричне місце центрів кіл, ортогональних двом даними, є їх радикальна вісь з виключеною загальної хордою (якщо вона є).
  • Антігомологіческіе хорди двох кіл перетинаються на їх радикальної осі.
  • Нехай A B C D - Чотирикутник, прямі A B і C D перетинаються в точці E B C і A D - В F . Тоді кола, побудовані на відрізках A C B D і E F , Як на діаметрах, мають загальну радикальну вісь, на якій лежать точки перетину висот трикутників A B E C D E B C F і A D F (Пряма Обера - Штейнера).

Наслідки з властивостей радикальної осі

  • На прямій, що проходить через точки дотику двох вневпісанних кіл трикутника з його сторонами, ці вневпісанние окружності висікають рівні відрізки.
  • Діагоналі описаного близько окружності шестикутника, що з'єднують протилежні вершини, перетинаються в одній точці ( теорема Бріаншона для кола).
  • Радикальні осі та центри використовуються в рішеннях задач олімпіадної математики.









Немає коментарів:

Дописати коментар